Труби напірні для подачі питної води й природнього газу та труби захисні для прокладання кабелів зв’язку виробництва ТОВ «Планета Пластик» успішно пройшли екологічну сертифікацію, що підтверджено сертифікатом № UA.08.002.515 на підставі якого отримано право застосування екологічного маркування.

Оцінювання здійснювалось за схемою згідно з ISO 14024 на відповідність вимогам стандарту СОУ ОЕМ 08.002.14.055:2010 Вироби з полімерних матеріалів. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу.

СОУ ОЕМ 08.002.14.055:2010 гармонізований з критеріями на вироби з полімерних матеріалів програм екологічного маркування ЄС (Ecolabel.EU) та скандинавських країн (Nordic Swan), його вимоги адаптовані до вимог актів права ЄС, зокрема:

  • Регламенту Європейського парламенту та Ради (ЄС) № 1907/2006 від 18 грудня 2006 року щодо реєстрації, оцінки, дозволу і обмеження хімічних речовин (REACH);
  • Регламенту Європейського Парламенту № 1272/2008 від 16 грудня 2008 року про класифікацію, маркування та пакування речовин та сумішей (CLP);
  • Директиви Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 2001/95/EC від 03 грудня 2001 року про загальну безпеку продукції.

Критерії стандарту охоплюють всі стадії життєвого циклу виробів – від матеріалів і складників до паковання.

Екологічно сертифіковані труби виготовляють з поліетилену та, в якості наповнювача додається регранулят. Для виробництва не застосовують хімічно небезпечні технології. Виробником проводиться вхідний контроль якості сировини, а також операційний контроль на всіх етапах виготовлення виробів. Технологія виробництва є маловідходною. Відходи виробництва переробляються та повертаються в процес виробництва різних видів продукції.

Екологічно сертифіковані труби не містять небезпечних хімічних речовин здатних вивільнятись, таких як: формальдегід, бутанол, ізобутанол, пропанол, ізопропанол, ацетон. Тому вони є безпечними для здоров'я людини і довкілля.

Переваги поліетиленових труб у порівнянні з трубами виготовленими з інших матеріалів (сталеві, мідні тощо)

  • Виробництво поліетиленових труб не спричиняє утворення відходів, а обсяг викидів CO2 пов’язаних з процесом виробництва в сім разів менше в порівнянні з виробництвом металевих труб аналогічного функціонального призначення.
  • Вплив на навколишнє середовище у період експлуатації труб можливий лише через їх протікання. Ймовірність виникнення протікання у поліетиленових труб є значно нижчою ніж наприклад, стальних трубах.
  • Результати аналізування повного життєвого циклу, який враховує споживання енергії, ресурсів, викиди та відходи доводять, що поліетиленова труба впливає на довкілля в 10 разів менше, ніж труби з ковкого чавуну еквівалентного діаметру.
  • Поліетиленові труби не піддаються корозії і придатні для переробки. Матеріал хімічно нейтральний, не реагує навіть з соляною кислотою, завдяки чому можуть використовуватися у виробничих процесах. У нормальному стані не виділяють речовин, що можуть вплинути на рідини, що транспортуються. Зокрема, їх запах і смак. Ці властивості обумовлюють перевагу використання поліетиленових труб при побудові трубопроводів для водопостачання.
  • Внутрішні стінки поліетиленових труб дуже гладкі, на них не затримуються речовини, тому відкладення на таких трубах будуть відсутні навіть через багато років. Гладкі стінки спричиняють менший опір потоку води. А при меншому опорі потрібно менш потужний насос для прокачування, тобто витрачається менше електроенергії.

ТОВ «Планета Пластик» приділяє значну увагу управлінню екологічними аспектами, впровадженню інноваційних рішень і технологій, модернізації устаткування задля запобігання забрудненню довкілля.

На виробництві впроваджена та сертифікована система управління якістю згідно з ДСТУ ISO 9001 та елементи системи екологічного управління. Встановлена екологічна політика визначає головною метою Компанії досягнення високого рівня екологічної безпеки виробництва якісної та безпечної продукції з поліпшеними екологічними характеристиками та максимальне збереження ресурсів.

Після завершення строку служби продукція придатна на 100% до переробки, і може бути використана як відновлений матеріал для виробів аналогічного призначення або інших товарів.

Усі екологічно сертифіковані вироби містять відновленої сировини (регранулят), деякі види –виробляються з нього як з базового компоненту. Підприємством вживаються заходи по розширенню асортименту продукції з регранулянта або зі збільшення його вмісту в продукції.

На підприємстві використовуються енергоефективні процеси та технології, які знижують обсяги використання електроенергії, технологічної води, зменшення питомої ваги продукції, зниження обсягів утворюваних відходів.

Більш детальніше про продукцію та виробництво на www.planetaplast.com.