10 найменувань сумішей бетонних та виробів з бетону виробництва ТОВ «Бетон Комплекс» (входить до промислово-будівельної групи «Ковальська») – успішно пройшли екологічну сертифікацію за схемою згідно з ДСТУ ISO 14024 (сертифікат №UA.08.002.562).

Оцінювання здійснювалось на відповідність вимогам СОУ ОЕМ 08.002.016.004:2020 Бетон та вироби з бетону. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу. Цей стандарт встановлює критерії визначення переваг виробів щодо їх потенційних впливів на стан довкілля та здоров’я людини протягом життєвого циклу.

Стандарт розроблений на основі показників найкращих у світі ресурсоефективних і більш чистих технологій та гармонізований з міжнародними базовими екологічними критеріями (Common Core Criteria Global Ecolabelling Netwok) на вироби з бетонів що забезпечує визнання підтверджених екологічних переваг на міжнародному рівні.

Вимоги СОУ ОЕМ 08.002.16.048 адаптовані до Закону України «Про надання будівельної продукції на ринку» і вимог актів права ЄС у сфері хімічної та іншої безпеки, зокрема:

    • Регламенту (ЄС) Європейського Парламенту та Ради №1272/2008 від 16 грудня 2008 року про класифікацію, маркування та пакування речовин та сумішей (CLP);
  • Регламенту Європейського парламенту та Ради ЄС №1907/2006 від 18 грудня 2006 року щодо реєстрації, оцінки, дозволу і обмеження хімічних речовин (REACH);
  • Директиви Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 2001/95/EC від 03 грудня 2001 року про загальну безпеку продукції.

Екологічно сертифікована продукція не містить гудрон (бензо(а)пірен), пентахлорфенол (PCP), азбест, 2,3,7,8 тетрахлорбензол діоксан та речовин, які мають токсичні властивості та можуть спричинити значну шкоду людині. Сумарна питома активність природних радіонуклідів є значно нижчою за допустимі екологічними критеріями та державними нормами рівні.

ТОВ «Бетон Комплекс» – промислове підприємство, яке входить до складу ТОВ «Промислово-будівельна група Ковальська», виготовляє товарний бетон та розчинник, залізобетон (в т.ч. залізобетонні вироби та конструктив), фігурні елементи мощення та бетонні вироби (в т.ч. стінові блоки). На виробництві впроваджена та сертифікована система управління якістю згідно з ДСТУ ISO 9001. Підприємством приділяється увага також і екологічним аспектам. Зокрема, визначені та реалізуються:

  • Політика та цілі в сфері якості, екології та охорони здоров'я та безпеки праці;
  • Заходи з охорони навколишнього природного середовища, спрямовані на охорону атмосферного повітря та водних ресурсів, поводження з відходами виробництва та споживання, запобігання забруднення довкілля транспортними засобами, охорони зелених насаджень та благоустрою території;
  • Заходи з енергоефективності, спрямовані на заощадження енергоресурсів, утеплення приміщень, використання альтернативних джерел енергії.

Детальніше про продукцію та виробництво на www.beton.kovalska.com.