Головна Органічна сертифікація Запитання та відповіді
Запитання та відповіді

1. Які нормативно-правові акти в Україні регулюють органічну сертифікацію на державному рівні?

Оцінка відповідності органічним стандартам у всіх країнах світу та в Україні відноситься до категорії добровільної сертифікації продукції з метою визначення її якісних та екологічних переваг. Вимоги цих стандартів не передбачають декларації відповідності, тобто продукція в категорії «органік» повинна пройти оцінку відповідності в акредитованому органі сертифікації.

Діяльність органів з оцінки відповідності регулюється Законом України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності» та «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності».

2. Чим «органічні продукти» відрізняються від інших продуктів, дозволених для продажу на українському ринку?

На відміну від інших харчових продуктів, отриманих, як правило інтенсивним способом ведення сільського господарства, маркування продуктів харчування як «органічні» зазвичай означає що ці продукти були вирощені без штучних добрив та не були оброблені будь-якими синтетичними пестицидами або стимуляторами росту, включаючи гормони та антибіотики. Вакцини можуть бути використані при вирощуванні тварин, але використання ветеринарних препаратів загалом мінімізоване за виключенням лікування.

3. Чим органічна сертифікація відрізняється від екологічної з метою отримання знаку екологічного маркування?

Обидва підходи в цих системах мають спільну мету: збереження довкілля, здоров’я людини та дотримання принципів чесної торгівлі. При цьому застосовуються різні підходи. Вимоги органічних стандартів передбачають початок контролю якості з оцінки стану ріллі чи пасовища, обробки насіння, тобто з самого початку ланцюга життєвого циклу готового до вживання продукту. Найбільша увага приділяється процесам пов’язаним з вирощуванням сировини для виготовлення продукції готової до вжитку. В екологічній сертифікації більше уваги приділяється безпеці на рівні процесів пов’язаних з переробкою продукції, а також екологічним аспектам діяльності виробника. Якість продукції оцінюється на стадії продукту готового до вжитку. Також, увага приділяється безпеці матеріалу для пакування та можливості його подальшої переробки.

Але обидві системи стандартизації обмежують в продукції порівняно до державних вимог вміст залишків синтетичних агрохімікатів, таких як штучні пестициди, гербіциди, фунгіциди та ветеринарних препаратів (антибіотиків, гормонів росту), виключають вміст трансгенів (ГМО) та харчових домішок синтетичного походження.

4. Які базові вимоги органічних стандартів до продукції сільськогосподарського виробництва?

Базові вимоги органічних стандартів встановлюють таки вимоги

до продукції рослинництва:

  • застосування натуральних добрив
  • заборона на використання хімічних засобів захисту рослин (дозволені механічні, біологічні засоби)
  • заборонена обробка насіння штучними хімічними препаратами;

до продукції тваринництва:

  • натуральні корми (допускається 70% кормів органічного походження, 30% конверсійних кормів)
  • заборона на використання антибіотиків
  • безприв'язне утримання тварин;

до продуктів переробки:

  • сировина органічного походження - 95%, решта 5% - з дозволеного списку
  • заборона на застосування добавок отриманих штучним шляхом.

5. Який статус органічної сертифікації порівняно з державною та екологічною згідно ISO 14024?

Екологічна та органічна системи оцінки відповідності не конкурують меж собою, вони ґрунтуються на різних принципах та методах оцінювання і обидві відносяться до добровільних ринкових інструментів інформування споживача відносно переваг сертифікованої продукції.

Якщо порівняти переваги відносно якісних та екологічних характеристик сертифікованої продукції відповідно до державних вимог, екологічних та органічних стандартів «переможці» розмістяться у такому порядку

6. Яка відповідальність передбачена чинним законодавством України за маркування не сертифікованої продукції такими деклараціями від товаровиробника як «органічна», «біо-», «натуральна»?

Неперевірені декларації від товаровиробника можуть вважатися такими що вводять в оман споживача. На рівні технічних регламентів що встановлюють вимоги до продуктів харчування не застосовуються модулі оцінки відповідності відносно цих тверджень.

Застосування оманливих та неперевірених тверджень відносно продукції від товаровиробника чи продавця порушує Технічний регламент з маркування харчової продукції та п. 6-1 Статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів».

За порушення зазначеної норми Закону передбачається адміністративна відповідальність згідно Статті 156-1 КУпАП.

 
reportagi-ta-publikacii Ярмарок Rekomenduemo
Green Mind

ecomama
ЗМІ про екологічну сертифікацію та маркування


Екологічне маркування та маркетинг Zayavka Zayavka
logotipy