Мед

Натуральний мед є продуктом переробки бджолами нектару або виділень рослинного чи тваринного походження, одним з основних продуктів бджільництва.

Одним з основних екологічних аспектів виробництва натурального меду постає екологічний стан території, на якій іде його видобуток.

Окремою, але дуже суттєвою проблемою для споживача при виборі меду лишається великі обсяги фальсифікації цього унікального і корисного продукту.

Недобросовісні виробники підкормлюють бджіл цукром, додають різні види цукру, солей, пилку, води в мед. В результаті споживач отримує не натуральний, а штучний мед. Домішки змінюють хімічний склад меду, таким чином погіршуючи його цілющі властивості, смакові та харчові якості, значно збільшують калорійність продукту.

Ще одним способом фальсифікації меду з метою надання старому та зацукрованому меду свіжого товарного вигляду є його нагрівання. Цей процес перетворює корисний продукт на канцерогенну речовину, яка має отруйні властивості.

В залежності від технологічних процесів переробки продукція може або лише втрачати споживні властивості, або містити в складі потенційно небезпечні домішки, які при постійному споживанні викликають у людини низку хронічних захворювань.

Саме тому, обираючи мед, маркований знаком екологічного маркування, споживач може бути впевнений, що він купує якісний і корисний для здоров’я натуральний продукт, добутий на екологічно благополучних територіях.

СОУ ОЕМ 08.002.03.016 «Мед натуральний. Екологічні критерії оцінки життєвого циклу»

Екологічно сертифікована та маркована продукція - переваги для довкілля та здоров’я:

  • Розташування вуликів на екологічно благополучних територіях
  • Без штучних замінників
  • Без вмісту гідроксиметил-фурфуролу
  • Без потенційно небезпечних і підозрілих харчових домішок
  • Залишковий вміст важких металів, пестицидів, антибіотиків на 20 відсотків менший ніж встановлені державні вимоги
  • Питома активність природних радіонуклідів на 20 відсотків менша ніж встановлені державні вимоги
  • Допустима температура нагрівання меду не більша ніж 36 градусів по Цельсію
  • Упаковка придатна до повторного використання або переробки в якості вторинної сировини

Визнаються результати випробувань випробувальних лабораторій, акредитованих на відповідність вимог міжнародного стандарту ISO 17025 (ДСТУ ISO 17025)

Перелік випробувальних лабораторій, які мають чинну акредитацію





reportagi-ta-publikacii Ярмарок Rekomenduemo
Green Mind

ecomama
ЗМІ про екологічну сертифікацію та маркування


Екологічне маркування та маркетинг Zayavka Zayavka
logotipy