Макаронні вироби

Макаронні вироби в раціоні харчування населення України посідають помітне місце, на кожну людину припадає до 7 кг/рік.

Одним з основних показників якості цього продукту є вміст поживних речовин та якість сировини. Макаронні вироби містять (у %) 7- 9 білків, до 70 – вуглеводів, 1-1,5 жиру, 0,7-1,0 мінеральних речовин, 11-13 води. В цілому вони мають високу харчову, біологічну й енергетичну цінність, однак їх хімічний склад не відповідає оптимальній формулі співвідношення основних живильних речовин. В них забагато вуглеводів і не дістає білків, кальцію і вітамінів.

Вагомими аспектами життєвого циклу, які впливають на екологічні характеристики макаронних виробів, вважаються процеси пов’язані з вирощуванням та переробкою зернових культур, споживанням ресурсів при виробництві та якістю питної води. Обсяги використання синтетичних добрив та пестицидів значно впливають на якість сировини.

В залежності від технологічних процесів переробки продукція може втрачати споживні властивості.

Для збільшення поживних речовин різноманітними технічними умовами виробництва передбачається введення різноманітних харчових домішок. Найбільш поширеними є молочні, яєчні, фруктові, вітамінні, мінеральні добавки, пластівці із зародку зернових культур, дріжджова біомаса, соєве борошно. Але в якості консервантів, барвників чи наповнювачів виробники можуть використовувати і потенційно небезпечні та підозрілі домішки, які при постійному споживанні викликають низку хронічних захворювань.

Обираючи продукцію, марковану знаком екологічного маркування, споживач може бути впевнений що він купує макаронні вироби найвищої якості.

СОУ ОЕМ 08.002.03.010 «Макаронні вироби. Екологічні критерії оцінки життєвого циклу»

Екологічно сертифікована та маркована продукція - переваги для довкілля та здоров’я:

  • Більш чисті технології виробництва
  • Без вмісту ГМО
  • Без потенційно небезпечних і підозрілих харчових домішок
  • Без вмісту афлатоксину В1 та T-2 токсину в компонентах рослинного походження
  • Залишковий вміст інших мітотоксинів, важких металів, пестицидів, нітратів в компонентах рослинного походження на 20 відсотків менший ніж встановлені державні вимоги
  • Питома активність природних радіонуклідів сировини тваринного та рослинного походження на 20 відсотків менша ніж встановлені державні вимоги
  • Упаковка придатна до переробки в якості вторинної сировини

Визнаються результати випробувань випробувальних лабораторій, акредитованих на відповідність вимог міжнародного стандарту ISO 17025 (ДСТУ ISO 17025)

Перелік випробувальних лабораторій, які мають чинну акредитацію





reportagi-ta-publikacii Ярмарок Rekomenduemo
Green Mind

ecomama
ЗМІ про екологічну сертифікацію та маркування


Екологічне маркування та маркетинг Zayavka Zayavka
logotipy