Гриби

Велику роль у збагаченні раціону харчування людини відіграють культивовані гриби, тобто їстівні гриби, які вирощують на рослинних залишках, - печериця, глива та інші.

Такі гриби містять понад 35% протеїну (білку), незамінні для харчування людини амінокислоти, ненасичені жирні кислоти, вітаміни, найважливіші макро- та мікроелементи.

Гриби цінуються як дієтичний продукт через малу кількість калорій, жирів, натрію, а також відсутність холестерину, нітратів і нітритів. Встановлено, що речовини, які продукують багато видів культивованих грибів, мають онкостатичну, антисклеротичну і антиоксидантну дію, здатні підвищувати імунітет до вірусних захворювань та загальну радіорезистентність організму.

Штучне вирощування їстівних грибів має ряд медико-екологічних переваг, оскільки дозволяє запобігти харчовим отруєнням, що викликаються споживанням дикорослих грибів, контролювати вміст важких металів та радіонуклідів.

Процес вирощування грибів має позитивний вплив на навколишнє середовище, бо для цього використовуються живильні субстрати, малопродуктивні для інших цілей (солома, тирса з листяних порід дерев, лушпиння з насіння соняшника тощо). Використаний субстрат після збору врожаю грибів стає цінним органічним добривом для садівництва та овочівництва.

Залишковий вміст забруднювачів в плодових тілах культивованих грибів напряму залежить від якості поживного середовища та сировини.

Обираючи грибну продукцію, марковану знаком екологічного маркування, споживач може бути впевнений, що він купує якісну і корисну для здоров’я їжу.

СОУ ОЕМ 08.002.03.014 «Гриби культивовані. Екологічні критерії оцінки життєвого циклу»

Екологічно сертифікована та маркована продукція - переваги для довкілля та здоров’я:

  • Більш чисті технології виробництва
  • Без ГМО
  • Без використання синтетичних добрив та регуляторів росту
  • Не містить ртуть та ртутні сполуки, пігменти кадмію, хрому та їхні оксиди
  • Залишковий вміст важких металів та радіонуклідів на 20 відсотків менший ніж встановлені державні вимоги
  • Пакувальні матеріали придатні до переробки в якості вторинної сировини

Визнаються результати випробувань випробувальних лабораторій, акредитованих на відповідність вимог міжнародного стандарту ISO 17025 (ДСТУ ISO 17025)

Перелік випробувальних лабораторій, які мають чинну акредитацію





reportagi-ta-publikacii Ярмарок Rekomenduemo
Green Mind

ecomama
ЗМІ про екологічну сертифікацію та маркування


Екологічне маркування та маркетинг Zayavka Zayavka
logotipy